Социални Мрежи
КОЛИЧКА 0
продукта
Количката е празна
Каталог

СКАНДИНАВСКИ МЪХ

12 януари 2023
СКАНДИНАВСКИ МЪХ

Скандинавски мъх – жадният гост

Мъховете са изключителни растения с много и най-различни свойства. В тях липсват тъканите, по които се провежда водата и нямат корени, а специални образувания, чрез които се осъществява абсорбцията. И тук идва големият парадокс – мъховете са способни да абсорбират влага до 20 пъти от собственото си тегло! Именно заради това те се срещат във влажни и сенчести места. В северното полукълбо растат от северната страна на дървета и скали. А В Южното – обратното.

Факт, че това тяхно свойство ги прави предпочитани за употреба в затъмнени или вътрешни помещения, където липсва светлина и има нужда да се абсорбира влага. Това му качество е било известно още на древните племена, населявали Скандинавия и те са използвали мъха за медицински и дори кулинарни цели. Мъхове са били използвани и за превръзки на раните на войници в Първата световна война. А в някои части на Англия с мъховете са се борили с пожари, тъй като са знаели за абсорбираната вода в тях.

Скандинавският мъх не изисква нито поливане, нито косене, нито торене. Той е растение, което се грижи изключително само за себе си и си набавя всичко необходимо от средата, в която живее. Поради липсата на корени, той не изисква и  почвен субстрат. Ако използвате мъх за направа на зелена стена, в никакъв случай няма да натежи. Освен това е много устойчив и адаптивен. И нещо много важно – притежава антистатични свойства. Те се приемат с широки усмивки от всички собственици на домакинства, които абсолютно всеки ден почистват прах от различни повърхности. Със скандинавския мъх този проблем изчезва. Тази негова способност е още един актив в избора на зелен декор в дома или офиса.

Тишината е постижима със скандинавски мъх

Това растение, освен всичко друго, е и чудесен изолатор. В шумните градове, в които всеки клаксон, вик или спирачка се отблъсква от сградите наоколо и така усилва звука си, е истинска благодат да разполагате с кът, където можете да се отпуснете и отпочинете. Установено е, че в така модерните open space офиси, шумът е от порядъка на 60 децибела, които нашият слух възприема като силен шум. За да добиете по-ясна представа – 80 децибела е шумът от минаващ мотоциклет. Ние сме изложени на това шумово замърсяване всеки ден. Часове наред.

Ползи за здравословния климат

И с това далеч не свършват предимствата на мъха! В Норвегия съществуват бореални гори, в които подлесът е почти изцяло от редки видове мъх. Те имат специална връзка с азотфиксиращите цианобактерии и при промени в околната среда може да освобождават фиксиран азот, като така този елемент става достъпен за цялата екосистема. Мъхът има и способността да усвоява и въглеродния диоксид. Благодарение на това пречиства въздуха. И отделя кислород.

Минимализъм и скандинавски мъх

За минимализма и претрупването все повече се говори и дори има цяло течение в интериорния дизайн, изцяло уповаващ се на него. В преселената ни планета, всеки от нас разполага с все по-малко място за себе си и отдавна пространството се използва не само по хоризонтала, а и по вертикала. Ако имате малко жилище и все пак искате да бъде уютно и зелено, то изберете място, където да поставите картина от скандинавски мъх. Или пък направете цяла зелена стена. Ще си осигурите здраве, тишина, спокойствие и красота!

Скандинавският мъх определено притежава много предимства. Днес е модерно да бъдеш „зелен“, но от друга страна здравето на самите нас, близките ни и грижата за здравословен климат, в който всички ние живеем, никога няма да бъде демоде. И имаме чудесен помощник в лицето на този властелин на здравето.

Приятен ден от Art Design Beni.

 

Сподели: